pirmdiena, 2009. gada 4. maijs

Mērogošana


Varētu šķist, ka vienas izlases meistarība izsaka veselas nācijas pārākumu, (runa, protams, atkal ir par karstāko tēmu — hokeju ekonomiskās lielķezas apstākļos) taču, samērogojot skaitļus, šī ideja ielas līmeņa kaušļiem ar nacionālo kontrastu varētu vairs nešķist tik pievilcīga.
Bet par visu pēc kārtas.

Drošvien kļūda ir pašos pamatos un vajadzētu izbeigt rīkot čempionātus, kuros komandas sastādīšanas pamatā ir nacionālā un pilsoniskā piederība. Liela daļa pasaules iedzīvotāju gluži vienkārši nav pietiekami izglītoti, lai spētu nošķirt savus sasniegumus personīgajā attīstībā no citu sasniegumiem hokejā, futbolā utt.

Tāpēc, ka tā ir nepraktiska, netverama prātošana, pievērsīšos skaudrajiem faktiem. Statistikai.
Izrēķinot vidējo mērogu Krievijas:Latvijas kvantitatīvajiem priekšnosacījumiem labas hokeja izlases izveidei, iznāca, ka vieni Latvijas izlases gūtie vārti ir savu desmit Krievijas izlases vārtu vērti. Tāds, lūk, ir hokeja valūtas kurss, kurš atklāj hokeja inflāciju Krievijā.

Tas, ko es vēlos teikt, ir, Latvijas izlases faktiskais zaudējums spēlē pret Krievijas izlasi ar rezultātu 1:6 ir arī morāla uzvara ar rezultātu 10:6.

Kaut kā gribētos domāt, ka šādi aprēķini ir apsveicamāki par uzsaucieniem "čo, slabaki? ņefiga zģelaķ ņemožeķi?" garā.
Kaut gan, tā diez vai ir, jo robežu novilkšana un sabiedrības iedalīšana mēs-viņi kategorijās, vienmēr ir bijis vienīgais attaisnojums kara uzsākšanai.

Visi, ķipa, cilvēki.

2 komentāri:

Jezups Dropings teica...

true, esmu arī reizēm domājis par šī fenomena absurdālo pusi, bet cilvēks vienkārši ir ļoti primitīva būtne ar nevajadzīgi sarežģītu psiholoģisko mehānismu... vispār, evolūcija nav pat pusceļā (tiecoties pēc izcilības visās frontēs), turklāt tas, ka cilvēks ir ieguvis spriestspēju, tikai maitā norises. jāpiebilst, ka izņemot cilvēku, neviens cits nesaskata attīstības izgāzienus.

Sarauj, saaarauj, sarauj sāāārauj, ēēĒĒĒēēē LATVIJA!! (vēlams rītvakar kanaādiešus)

Propesors teica...

Ļoti pareiza, un pat zinātniska doma!

Īstenībā, lai vizuāli, uzskatamā veida demonstrētu šajā rakstā minēto, ir jau pasen izdomāta tāda lieta kā kartogrammas.

Tās ir kartes, kas palielina vai samazina kādas valsts izmēru kartē, lai atainotu izvēlēta parametra, piem. iedzīvotāju skaita, līmeni konkrētajā valstī.

Ļoti interesanti!

Apskatieties, kaut vai šeit: http://www.sasi.group.shef.ac.uk/worldmapper/ .

Būsiet pārstigti, runajot konkrēti par "dižo Krieviju", ka tā reāli sux pēc vairuma rādītaju. Tik vien ir kā tā milzīgā teritorija un milzīgā uzpūtība.