piektdiena, 2008. gada 21. novembris

Deva l Vācija*

Individuālo tiesību
lielmeistars
Modrais Modris


Demokrātijas ideoloģijas izplatība ģeogrāfiskajā kartē pēdējās četrās, piecās desmitgadēs ir bijusi bezgala strauja un visaptveroša, pat neraugoties uz šīs ideoloģijas izplatības formām ar Georgu Vili Krūmiņu priekšgalā: "Mēs Jums uzstiepsim demokrātiju!"

Neraugoties uz veiksmīgo demokrātijas teritoriālo izplatību, līdzīgi kā ar mikrobiem, kas ir savairojušies milzīgos apjomos, tā arī demokrātijas koncepts piedzīvo dažādas mutācijas formas. Ar vārdu demokrātija dažādās pasaules malās saprot ar vien konceptuāli atšķirīgākās lietas - tikai brīvais tirgus; tikai mediju brīvība; tikai brīva kapitāla plūsma. Iespējams, ka šāds mutāciju attīstības scenārijs var izraisīt demokrātijas ideju sairšanu - "bulciņa bez ievārijuma pildījuma".
Piemēram, ASV demokrātijas prakse vārda brīvības jomā pieļauj atklātu naida paušanu pret jebkuru reliģisku/etnisku/seksuālās orientācijas grupu, ja indivīdam šāda nepieciešamība ir radusies. Turklāt, indivīds netiek sodīts par šādu darbību, jo tādējādi tiktu ierobežota viena no būtiskākajām viņa personiskajām brīvībā - vārda brīvība.

Būtiski atšķiras Eiropas, tai skaitā arī Latvijas, prakse vārda brīvības jomā - vārda brīvība dažkārt tiek ierobežota mīļā miera labad. Iespējams šis vārda brīvības ierobežošanas process ir saistāms ar atsevišķu nāciju vēsturiski nekontrolējamu vēlmi iznīcināt citas nācijas un nostalģiskām atmiņām par autoritārajiem režīmiem, kas kādreiz valdīja Eiropā.

Lai arī individuālo tiesību piemērojums dažādās valstīs atšķiras, tomēr tas liek uzdot raksta pamatjautājumu: "Vai demokrātija ar ierobežotu** vārda brīvību ir demokrātija?"

Šādu jautājumu liek uzdot notikumi ap baumām par finanšu stabilitāti. Neraugoties uz valdības nepildītajiem solījumiem pagātnē; nesabalansēto valsts ekonomikas attīstību; murgainajām attīstības stratēģijām, kuras tā arī nekad netiek realizētas; grēkāzis nu ir atrasts! Aplausi un skaļi "Urrā!" saucieni drošības iestādēm - mēs esam glābti no finanšu krīzes.

*Raksta nosaukuma līdzība ar vārdu "devalvācija" ir tikai sakritība. Rakstam nav nekāda sakara ar valūtas krišanu un raksts nepauž bažas par lata devalvāciju Latvijā.
**Neraugoties pat uz paustās informācijas saturu jebkādos apstākļos.

1 komentārs:

Jezups Dropings teica...

aatra reakcija, reportierisks stils. es shaja raksta izlasiju dazhas domas, kuras man vakar pa galvyu shaudiijas, par varda brivibu, par patiesumu, par zinju tendenciozitati. hmm, gaidi atbildi, nelieti!

ceru, ka tevi nearestees :)