ceturtdiena, 2009. gada 16. aprīlis

Statatistika

Šis te ir īss sacerējums ar spēcīgu nezinīša diskursu.

Pie tekošā konta deficīta, kad imports drastiski pārsniedz eksportu, importa pieauguma saglabāšana diezzin vai būtu veselīga ekonomikai, jo tas noplacina centrālās bankas rezerves, kas teorijā skaitās kā ceļš uz valsts bankrotu.

Taču, ja valstiņas valūta ir piesaistīta citas, lielākas valsts vai valstu grupas valūtai, un inflācija šajā valstiņā ir savas trīs reizes augstāka nekā valstī, kuras valūtai tā ir piesaistīta, tad, teiksim, piens šajā valstiņā kļūst dārgāks ātrāk nekā aiz robežas, un, tā kā valūtas kurss nemainās, tad pašmāju piens kļūst sasodīti nepievilcīgs attiecībā pret ārzemju pienu. Tiek iedrošināts imports.

Es neesmu nosaucis nevienu valsti. Visa nekonkrētā statistika ir izdomāta un jebkāda sakritība ar jebkuru pasaules valsti ir netīša.

Bez tam, neesmu diplomēts ekonomists, tāpēc pat tad, ja kaut kur uz pasaules apstākļi ir līdzīgi, viss patiesībā ir daudz sarežģītāk, un nevienai pasaules valūtai visticamāk nedraud devalvācija.

Iepriekšējais taču nav kļuvis par kaut kādu tabu vārdu, ko?

3 komentāri:

UJPP teica...

Tikai nenosauktās valsts gadījumā, devalvācija izraisītu vairāk problēmu nevis atvieglojumu.
Jo valsts ir ļoti saistīta ar pārējām valstīm iezejmateriālu iepirkšanas jomā, un ne tikai.
Ja Nenosauktās valst iedzīvotāji pārkreditētos uz vietējo valūtu un tiktu veikta devalvācija tad varētu runāt par ekonomisko izdevīgumu.

UJPP teica...

P.S.
un uzreiz pēc devalvācijas tiktu ieviesta cita valūta tad varētu runāt par ekonomisko labumu

Jezups Dropings teica...

un, ja nomainiitu valsts rezhiimu, vai pat saimnieku, vareetu runaat par jauniem apstakljiem, kuri ljautu uzplaukt nebijushiem biznesiem un aizmirstaam tautsaimniecibas nozareem.