pirmdiena, 2009. gada 16. februāris

Reliģiski Latviskā Identitāte

Vecākais anāl-līķītis
Modrais Modris


Sabiedrisko domu pētījošais uzņēmums 3AP [3 absolūtās patiecības] ir apkopojis iepriekšējās nedēļas aptaujas rezultātus. Aptaujā kopumā piedalījās veseli 44, garā veseli Latvijas interneta iemītnieki. Uzņēmums 3AP aptaujā centās rast atbildi uz jautājumu: "Vai Jūs ticat reinkarnācijai?" Aptaujas rezultāti ir redzami grafikā:




Šajā aptaujas apskatā SIA 3AP pievērsīs uzmanību ne tikai iepriekšējās nedēļas rezultātiem, bet mēģinās analizēt arī latviešu identitātes īpatnības arī citu, vairāku gadu garumā veikto, aptauju kontekstā.
Lai arī sākotnēji aptaujas rezultāti pārsteigumu neraisa* [79% tic reinkarnācijai], tie vieš bažas par latviskās vērtību sistēmas disintegrāciju, kas kalpo kā vairāku gadsimtu realizētās okupācijas pierādījums**.
Ilgtermiņā pētot latvisko domu, ko ir iespaidojuši dažādi lata romāni un pamatīgs ezotēriskās literatūras slānis, atliek secināt, ka vidējā latvieša dzīves pieredzes veidotā vērtību sistēma ir dziļi pretrunīga un tajā praktiski nav novērojama konsekvence. Lai arī vairāk kā 45% no latviešiem atzīst iespējamību, ka dzīvība ir radusies, tā sacīt, ar dievpalīgu. Lieki piebilst, 79% respondentu ticība reinkarnācijai ir Austrumeiropas kristīgajam areālam netipisks dzīves skatījums. Varētu pat teikt - dīvains.
Iepriekšējie pētījumi liecina, ka Latvijā tikai 9% no iedzīvotājiem saista sevi ar reliģiskām organizācijām [kopumā ap 400 līdz 450 dažādām relīģiju konfesijām], kas, savukārt, daļēji iezīmē Trobele[s].lv lasītāju loku.
Reliģisko uzskatu un sistēmu mikslis, kas ir izveidojies videjā latvieša galvā liek uzdot mūžsenos jautājumus: "Kas es esmu?" un "No kurienes es nāku?"

SIA 3AP uzdod nākamās nedēļas jautājumu: "Kur, Jūsuprāt, šobrīd atrodas Latvija?"
__________________________
* Izrādās ir vēl 16% latviešu [katrs sestais], kas TIC amatpersonu teiktajam.
** Izmantojot sarežģītus terminus un komplicētas valodnieciskas konstrukcijas, par kuru nozīmi SIA 3AP pārstāvjiem nav ne mazākās nojausmas, SIA 3AP mēģina radīt par sevi nopietna analītiska uzņēmuma iespaidu.


4 komentāri:

Salamontius teica...

Es apjuku, kura tad bija pareizā atbilde? Lūdzu pasakiet ko man darīt!

Jezups Dropings teica...

nebija pareizās atbildes...
secinājums - trobeles lasītāji ir minoritāšu grupa ar noslieci uz eksotiskajām reliģijām

Modrais Modris teica...

:D :D :D

Solo' Tev ir tieksme pēc "vienīgā"?

Salamontius teica...

Mums, ierindas pilsoņiem ir jāzina, kas ir jādara! Lūdzu bez šitām mīklām un aplinkiem! Secinājuma izvirzīšana paredz tā apdomāšanu un pareizās atbildes meklējumu caur loģisku spriedumu virkni. Tā kā tas veido domāšanas procesu, tas ir ārkārtēji apgrūtinoši un iespējams pat neproduktīvi. Tādējādi tiek degradēta sociālā vide un likti pamati personiskai un publiskai neapmierinātībai. Es ceru ka nākamreiz šādi izlēcieni nebūs.