otrdiena, 2009. gada 24. februāris

Karš, mēris un kurši

Finansologs
Modrais Modris


Savulaik tik slavnā frāze "Mēs esam stipri! Mēs esam vareni!" mūsdienu kontekstā kļūst biedējoši patiesa - tikai šoreiz tā izskan bez jebkādas svētku noskaņas. Kā ziņo International Herald Tribune [IHT] - Austrumeiropas ekonomiku krīze var izraisīt tālāku globālās krīzes padziļināšanos.

Lai arī cik dīvaini tas neliktos mūsu zemes polit-bāleliņiem, mēs ne tikai esam atkarīgi no globālajiem procesiem, mēs pat esam spējīgi tos ietekmēt. IHT ziņo, ka tālāka ekonomiskās krīzes izplatība reģionā var vērst plašumā savstarpējo banku neuzticību, kas, savukārt, ļoti tiešā veidā atbalsojas Valstrītā [Wallstreet] akciju cenu krituma veidā.

Turklāt, spilgtie epiteti par norisēm Autrumeiropā birst kā no pārpilnības raga: "Ietekmīgi finansisti brīdina, ka šī varētu būt iespaidīgākā reģionālā finanšu krīze kopš 90to gadu Āzijas, krīzes [..] kas var izraisīt tālāku domino efektu pasaulē"; "Rietumu investoriem [bankas, pensiju fondi] pieder nozīmīgs kapitāls Austrumeiropā. Pasliktinoties situācijai, šīs ekonomiskās saiknes var pasliktināt situāciju arī investoru mītnes zemēs un radīt papildus spiedienu uz eiro valūtu". Turklāt, Latvija tiek minētā kā nākamā aiz Islandes, kuras valdība ir padevusies spiedienam un "kritusi".

Uz šīs bēdu ielejas fona ir tikai viena pozitīva zīņa - liekas, ka nākotnē, pēc krīzes norieta Wallstreeta's brokeri iekals biržas sienā līdzīgu mantru kā kādā Dānijas baznīcā tumšajos viduslaikos: Dievs sargi mūs no kara, mēra un kuršiem!

Jo vēsturē stāv rakstīts - Nav svarīgi, kas Tevi mīl. svarīgi, kas no Tevis baidās!

____________________________
Raksts tapis izmantojot International Herald Tribune materiālus

4 komentāri:

Henriks Norvēģijā: teica...

Izlaboju dažas neuzmanības ķļūdas. Bet saturs man patika :)

Jezups Dropings teica...

tā ir!! Latvija ir ĒRGLIS!!! mēs visus saplēsīsim kā Tuziks grelku

Anonīms teica...

Tuziks grelku! :D
A draņķīgi īstenībā. Štrunts, ka mēs pasaulei uzšķaudīsim, tās iesnas ta ir mums...

Anonīms teica...

paldies par atviegloto komentēšanas iespēju. Tikai es tikmēr aizmirsu, ko gribēju tiekt. Nu nekas, jūs tik rakstiet, gan es izdomāšu :)