sestdiena, 2009. gada 10. janvāris

Jezga uz bruģa

pilsētvides okšķeris
Indriķis Acīgais

Pagājusī nedēļa Vecrīgas ielās pagājusi neierasti un drīzāk trauksmaini. Kā jau tika ziņots, kopš jaunā gada iebraukšana Rīgas sirdī ir atļauta ikvienam. Par vecajiem laikiem vien liecina ar melniem miskastes maisiem notītie automātisko barjeru ģindeņi, kuri, komplektā ar noplukušajiem šķietami pelēkās krāsas sargu būceņiem, rada demilitarizētas zonas noskaņu iebraucot ar bruģi noklātajā pilsētas daļā. Katrs, kam nebija slinkums, izmantoja iespēju, dusmīgu kājāmgājēju skatienu pavadīts, ar savu auto izbraukt šāurās ieliņas. Eksistēja pat vairākas iespējas, kā, nepārkāpjot CSN*, apbraukt korķus caur vecpilsētu. Tomēr varasiestādes pārgrupējās un nolēma pārņemt kontroli pār situāciju.

Talkā nāca draudzīgais pašvaldības policijas kolektīvs, kurš tad aktīvi darbojās, lai situāciju mainītu. Ar lepnumu jāatzīst, ka ar uzdevumu viņi tika galā - haosu noorganizēja pamatīgu. Tik daudz mirgojošu zilu lampu katrā Vecrīgas sānielā, kā arī tik ātri un agresīvi braucošus automobīļus, lai arī trafarētus, pat sirmākās galvas nespēj atsaukt atmiņā. Jāuzteic arī komunikācijas spējas un savaldība. Jau tā apmulsušos un dezorientētos autovādītājus pašvaldībnieki apveltīja ar skaļām lamām un epitetiem kāds tika veltīts kādai daiļā dzimuma būtnei "tu stulbā govs un kur tu tagad sataisījies braukt?!". Dusmīgo seju maskas bija izvilktas no atvilknēm un blociņi ar soda taloniem droši iegūla spēcīgajās un uztrennētajās rokās, gatavi izrakstīšanai bez vilcināšanās. Arī uzņēmumu vadītāji ir neapmierināti ar radušos situāciju - piegādes firmas ir atteikušās piegādāt preci, jo šoferi nevēlas zaudēt autovadītāja apliecības. Jāsaka, ka situācija atgādināja grotesku medību ainu.

Uz apvāršņa arī ir parādījusies cita problēma - drošība. Ugundzēsēji jau pauduši sašutumu par izmaiņām. Plānotie un jau esošie saraktie stabiņi būtiski apgrūtina dienestu nokļūšanu uz notikuma vietām. Un tas ir biedējoši, jo ēkas Vecrīgā ir sabūvētas cieši blakus, kas palielina risku ugunsgrēka gadījumā. Tas pats attiecas uz ātro palīdzību. Varasiestādes taisnojas, ka automātiskie stabiņi maksājot pārāk dārgi. Taisnība ir, ja ņemam vērā Latvijas realitāti, kur, lai iepirktu šādus stabiņus, ir jāizveido draudzīgs uzņēmums, kurš importēs tos, tam sekos valsts aģentūras "Trīs jaunie stabi" izveide, caur kuru tad arī tiks veikts dotais iepirkums., parakstot izdevīgu līgumu par piegādi ar augstākminēto importētāju. Tā jau tā cena uziet augšā, lai gan sākumā tā nemaz tik liela nav, it sevišķi ja ņem preci vairumā. Beztam nav jau jāveido automātisko stabu virtenes, pietiek ar diviem - trim stabiņiem norobežojuma līnijā, lai atbildīgie denesti varētu tikt cauri.

Ar skumjām jāatzīst, ka joprojām varas pārstāvji pieturas pie ierobežošanas un sodīšanas akciju metodēm, nevis izskaidrojošā darba un sabiedriskās apziņas audzināšanas. Beztam varēja taču vispirms sakārtot zīmes un satiksmes organizāciju vecpilsētā un tad nonest barjeras pie iebraukšanas. Diemžēl kārtējo reizi pārliecinamies, ka sākumā tiek kaut kas izdarīts un tad, kad varas koridoros saprot, ka tas nav labākais variants, cieš vidusmēra iedzīvotājs. Viņam uzliek nezvēra birku, redz, viņš pārkāpj noteikumus, par to tad arī nodīrāsim viņam ādu.

Tomēr ikviens lolo cerību un tic tam, ka pie mums viss nokārtosies, likumus izdos sakarīgus, satiksmi organizēs izmantojot veselo saprātu, pilsētas iekārtos bezjēdzīgi neuzskrūvējot cenas, bet policija būs mūsu draugs, nevis drauds. To arī mums visiem novēlu.

____________________________________________________________________
* CSN - ceļu satiksmes noteikumi

2 komentāri:

Jezups Dropings teica...

tas gan, poličiem vajag būt draugiem, nevis represīvā aparāta rokaspuišiem.

Unknown teica...

mana vismīļākā daļa, protams ir par ugunsdzēsēju daļu.. mediķi vēl varbūt var pa visiem savu aparatūru aizstiept, dievus lūgt.. nu, būt kreatīviem, bet kad šitie 18.gs. šķūnīši sāks kā sēra koki degt..

laikam tad vienīgais mierinājums būtu "Vecrīgai garantētā Pujāta" faktors.. jo šis Jēzus draugs pat no mājas netiek ārā bez soda! :DDDD