pirmdiena, 2009. gada 19. janvāris

Ledus laikmets Latvijas ekonomikā -mēs pingvīni.

UJPP
Ultra Jauns Poh-Popujists

Latvijas valdība ir “veiksmīgi“izstrādājusi un sākusi ieviest dzīvē Ekonomikas stabilizācijas plānu (ESP). Rodas daži jautājumi - ko šis plāns stabilizē, un kādas sekas tam var būt?
Sākumā jāatbild uz jautājumu, kāpēc mēs maksājam nodokļus – lai valsts un pašvaldība var nodrošināt sociālo pakalpojumu paketi, ko privātuzņēmēji nespēj vai negrib nodrošināt:
1. pensijas un sociālie pabalsti;
2. sociālā aprūpe, medicīnas pakalpojumu;
3. pilsoņu drošības nodrošināšana policisti, armija;
4. utt,

Tātad, ja valsts palielina nodokļu slogu, eventuālu mums vajadzētu saņemt lielāku vai kvalitatīvāku sociālo pakalpojumu paketi. Savukārt, ja valsts samazina birokrātiskā aprāta lielumu un atalgojumu, mums būtu jāmaksā mazāk nodokļu.
1.Jo mazāki nodokļi, jo lielāka uzņēmēju aktivitāte - vairāk darbavietu un ilgtermiņā lielāki nodokļu ieņēmumi.
2.Jo lielāks ir nodokļu slogs, jo vairāk darbinieku valsts var algot un lielākas naudas no valsts darbiniekiem un pasūtījumiem nonāk atpakaļ tirgū un tas viennozīmīgi veicina ekonomisko aktivitāti.
Tātad iespējamās sekas birokrātiskā aparāta un atlikušo birokrātu algu apcirpšanai, papildus tam, ka nodokļu slogs palielinās, ir strauja pirktspējas krišanās patērētāju vidū un ļoti daudzu privātuzņēmēju bankrots. Tam sekos milzīgs bezdarbs (iespējams pat ap 25%) un ekonomiskā Ledus laikmeta iestāšanās Latvijā.
(URĀ!!! mēs būsim īsti ekonomiskie PINGVĪNI.)


Ko darīt, lai neiestātos ekonomiskais ledus laikmets Latvijā un mēs nekļūtu par pingvīniem? Manuprāt veicamo darbību klāsts ir milzīgs, tas nav aprakstāms vienā blogā, bet ir iespējams ieskicēt veicamos darbus. Dažās jomās tas pārklāsies ar lielā Pingvīna piedāvātajām darbībām, dažās ies pilnīgi pretēji, bet manuprāt tas ir tas darbību kopums, kas būtu jāveic, lai mēs nenonāktu vietā, ko angļi sauc par “asshole”, un pats paradoksālākais - tur nebūs silts.

Nodokļu politika.
1. Samazināt PVN no 21% uz 15 % (ir strauji nepieciešams palielināt naudas kustību tirgū);
2. Samazināt nodokļu slogu, kas ir saistīts ar uzņēmēja izmaksām algojot darbinieku, līdz tādam līmenim, ka, ja uzņēmums maksā darbiniekam pateicības no dividendēm, tas līdzinās tām pašām izmaksām, kā maksājot visu oficiāli (ir jāpanāk, lai visiem uzņēmumiem būtu vienādi spēles noteikumi);
3. Piešķirt nodokļu brīvdienas tiem uzņēmumiem, kas ir nonākuši objektīvās finanšu grūtībās (lai netiktu papildinātas bezdarbnieku rindas un tas papildus negultos uz nodokļu maksātāju pleciem tiešā veidā);
4. Jāizveido mehānisms, kā atvieglot jaunu privātuzņēmēju rašanos, dažāda vieda pirmā vai pirmo gadu nodokļu brīvdienas un citi mehānismi (lai tie cilvēki, kas zaudējuši darbu nevis izvēlētos zagt vai laupīt, bet gan uzsāktu privātuzņēmējdarbību).

Valsts pārvalde.
1. Krasi samazināt valsts aģentūru skaitu, pavienojot, pārdalot un sadalot izpildāmās funkcijas, dažu aģentūru izpildāmos uzdevumus kā valsts pasūtījumus nodot privātuzņēmēju rokās (lai samazinātu uzskaites, grāmatvedības, telpu īres, IT infrastruktūras uzturēšanas un citus izdevumus);
2. Ieviest informāciju tehnoloģijas, lai atvieglotu, vienkāršotu un automatizētu veicamos darbus (tas ļaus samazināt darbinieku un telpu izmaksas);
3. Valsts pasūtījumiem veidot tiešām caurspīdīgus konkursus, lai novērstu valstī negodīgus konkursa rezultātus;
4. utt

Tiesību sargājošās iestādes un kriminālā atbildība.
1. Jāizveido sistēma, kā ātri atrast un atklāt naudas atmazgāšanas shēmas, palielināt sodus tiem cilvēkiem, kas organizē un piedalās naudas atmazgāšanās shēmās - vismaz līdz tādam līmenim, kā par piedalīšanos masu nekārtībās (eventuāli samazinātos naudas atmazgāšanas gadījumi);
2. Jāuzsāk pārbaudes notikušajos lielāku un mazāku Latvijas valsts uzņēmumu privatizācijas procesos, lai noskaidrotu to leģitimitāti un sauktu pie atbildības tos cilvēkus, kas ir bijuši tur iesaistīti (ir nepieciešams pārskatīt Latvijas miljonāru sarakstu, lai nākotnē negodīgiem cilvēkiem nebūtu vēlme izmantot savu dienesta stāvokli vai pazīšanos);
3. utt

Kopsavilkums.
Protams, manis piedāvātās izmaiņas nav ideālas un daudzi noteikti teiks - populisms vai suņa murgi, jo veicot kaut daļu no šīm izmaiņām ir nepieciešamas investīcijas, bet valstij naudas nav. Protams, lai veiktu kādas izmaiņas, ir nepieciešams veikt sīku un ļoti profesionālu izpēti par konkrēto izmaiņu lietderību un makroekonomisko efektu tautsaimniecībā, bet alternatīva - "nothing special" - Latvijā ekonomiskais ledus laikmets un mēs pingvīni.

4 komentāri:

Jezups Dropings teica...

jā, domas, ko tu izklāstīji nav peļamas, bet

pirmkārt :) hehe, godmanis tāds, tu runā par patiesībām, tādējādi tu uzņemies risku, ka mes izspelēsim ar tevi interpretatīvu joku. man patika valodiskais raitums un konstruktivitāte... bet tā ir potenciālā programma kaut kādai partijai. anti-šībrīža-valdībisko-izvēļu partijai.

apsveicu ar pirmo!

Modrais Modris teica...

Cheers - ar pirmo...

Kā jau Tev teicu - vairāk gumora (kriev.val), jo par sausu un viss būs ok.
Ā, vēl, kas - tuč pa garu.

Henriks Norvēģijā: teica...

Man bija interesanti, līdz ar to nelikās par garu. Tomēr humora deva jāpiešpricē vairāk. Iesākumam superīgi!

dupon teica...

Sveiki,
Vai meklējat likumīgu aizdevumu?
Vai jūsu bankas jums ir atteikušas?
Viena vai otra iemesla dēļ jums ir vajadzīga nauda.
Jūs esat sirsnīgs un godīgs
Jums ir nepieciešams kredīts, lai nomaksātu parādus, rēķinus vai
īstenot projektu?
Jums vienmēr ir iespēja.
Vēl satraucošāk ir tas, ka mēs piedāvājam aizdevumus no €5000,
ātri un uzticami, ar gada procentu likmi 3%. Mēs esam
uzticams
Ja jūs interesē, nevilcinieties sazināties ar mums tieši.
pasts: marcdupon18@gmail.com