pirmdiena, 2009. gada 26. janvāris

LV2030

Shēmotais stratēgis
Salamontius
Un ko tu zini par Latvijas stratēģiju? Jā, vai Tu zini, ka tā top un pirmā redakcija jau ir gatava? Laipni lūgti Latvija 2030. Katrā ziņā interesanta lasāmviela, pamatprincipi. Šoreiz par tēmām, kas man ir tuvāk sirdij. Dokumentu, ja nav slinkums paši izlasītiet, kādas 36 lpp, 1/3 A4 bildes.

Zināšanas un prasmes 21. gadsimtā. Īsumā-mūžizglītība, nauda seko skolēniem, svarīgi ir pirmskola, jaunās tehnoloģijas un vecāki.
Principā skaisti, bet reāli ir biežāk šādi. Katrā ziņā esmu priecīgs, ka no šī plāna ir veiksmīgi izņemtas jebkādas atsauces uz mācībspēkiem, kas, kā mēs zinām ir mantkārīgi streikotaji, kas bieži ir iestrēguši padomju stila mācīšanā un vispār ir tie sliktākie, kas beidz mūsu augstskolas.

Atjaunojama un droša enerģija
Satriecoši, bet fakts, ka mums ir jāturpina strādāt dažādu izmešu samazināšanā, bet visinteresantākais ir tas, ka mūsu valstī ir pietiekami atjaunojamo resursu, lai būtu iespējams no tiem smelties par 50% procentiem vairāk enerģijas nekā tagad mēs izmantojam. Zinams jautājums rodas- kur viņi iegūst šos datus, jo ekonomikas ministrs, piemēram, ir citās domās, kas daļēji ir attēlotas šajā rakstā. Enerģētiskā neatkarība arī pēc manām domām ir nopietns solis, jo mēs nevaram paļauties, ka Krievija neignorēs savas ekonomiskās intereses un neatslēgs mūsu gāzi. Un protams, ir labāk, ja mēs uztaisam n-padsmit mazas atjaunojamo resursu elektrostacijas, no kuram pirkt enerģiju par paaugstinātu likmi, nevis pan-Baltijas projektu AES

Dabas daudzveidība un nākotnes kapitāls
Te ir nedaudz rakstīts par to, ka mēs esam bagāti un mums būtu nepieciešams aprēķināt mūsu dabas vērtību, ka vajadzētu uzņēmējdarbību sabalansēt ar vidi, ka vajadzētu sodīt tos, kas to neievēro. Gribētos lai viņi to būtu izdomājuši agrak, jo tad vismaz ar šo dabas kapitāla novērtejumu būtu iespējams aizpildīt budžeta caurumus un nebūtu vajadzīgs aizņemties. Tomēr, es ceru, ka Šlesers šo stratēgiju izlasīs un sapratīs, ka mūsu prioritāte tomēr ir daba.

Bet būtu labi, ja kāds tur augšā vismaz kādai stratēgijai sekotu.

3 komentāri:

madarad teica...

Sodienas jautajums: kas ir svarigaks - raksta kvalitate (gan saturs, gan noformejums)vai nodosana laikaa?

Jezups Dropings teica...

raksts pa tēmu, jautājumi ir pareizi.
ceru, ka mēs tiksim pieaicināti latvija 2050 stratēģijas rakstīšanai :)

Henriks Norvēģijā: teica...

Virsraksts noderētu... vai es piekasos - nezinu ;)