otrdiena, 2009. gada 20. janvāris

Stāsts par pasaku varoņiem politikā, jeb kādēļ Harijam Poteram vajadzētu palikt grāmatās nevis uz Latvijas politiskās skatuves...


Šoreiz apskatīsim pasaku varoni uz Latvijas politiskās skatuves - Hariju Poteru. Lielākai daļai no Latvijas sabiedrības vairs nav jāpaskaidro, kas ir Harijs Poters - Dž. Roulingas stāstu varonis, labais burvis utt.


Kā mēs visi zinam Latvija ir pasaku zeme un pie mums nereti notiek brīnumi. Pasakās par Hariju Poteru iespējams autorei ir aprāvies domu lidojums un viņa pieaugušo dzīvi mēs nevarēsim lasīt grāmatās, bet tas šajā gadījumā nav arī nepieciešams. Harijs Poters pieaugot ir kļuvis par ministru citā Eiropas valstī un ar savu ekskluzīvo pieredzi pārvalda reģionālo un nu jau uz laiku arī Latvijas kultūras sfēru. Varbūt arī kādam liksies, ka minētais personāžs nav īsti piemērots attiecīgo nozaru pārvaldīšanai un ir šaubas par viņa kompetenci, bet netiek ņemtas vērā viņa gluži vai fantastiskās runas spējas, kas nereti spēj izsist no sliedēm pat rūdītākos žurnālistus - iespējams tas ir saistīts burvja dotībām.


Skaidrs ir viens - viņa publiskais tēls ir tikai maska burvja tēlam, jo ir pierādijies, ka mūsu sabiedrība nav īpaši toleranta pret dažādiem jaunievedumiem politikā un sadzīvē. Skatoties uz minētā personāža realizēto politiku no šādas skatu prizmas ir daudz vieglāk izskaidrot agrāk it kā absurdos lēmumus - mēs vienkārši esam vientieši un mums atšķirās informācijas plūsma.


Nobeigumā gribētos teikt, ka arī lai kā gribētos, bet arī es pārstāvu to vidējo aritmētisko mūsu sabiedrības daļu, kas pasakām un Ziemassvētku vecītim pārstāja ticēt bērnībā, tādēļ varbūt tomēr oranžo brīnumu partijai informācijai - pasaku varoņi lai paliek grāmatām.


Ar cieņu,

Pasaku grāmatu cienītājs

Jefistāfijs Spalva

2 komentāri:

Jezups Dropings teica...

tā iet, kad literatūra sāk ienākt ikdienā... dažām lietām labāk būt tur, no kurienes tās nāca.. un mūsu Haris laikam ir izniris no tās pasakas par trim tēva dēliem, tikai viņš bija otrais - apdalītais.

Henriks Norvēģijā: teica...

a par ko ir raksts?! Esmu apjucis :)