trešdiena, 2008. gada 17. decembris

Idiotisms kā norma...



Vispārējās jautrības uzlabošanai valdība ir secinājusi, ka vidējam latvietim lasīt ir kaitīgi. Palielinot PVN nodokļa likmi no 5% uz 21% grāmatām un preses izdevumiem pašreizējā situācijā, faktiski tiek atrisināts jautājums ar presē valdošo negatīvisma garu (prese kā tāda nonāk klīniskās nāves stadijā). Nevienam nav noslēpums, ka preses izdevumi Latvijā nevar lepoties ar pozitīvās informācijas pārpilnību un šis nu bija viens no nozīmīgākajiem jautājumiem, ko pieņemot Latvijas ekonomikas "betonizācijas" plānu valdība būs atrisinājusi.
Man kā rakstniekam vienmēr ir šķitis izcili neparocīgas papīra formāta avīzes un grāmatas (izņemot piektdienu vakara pasākumus, kad aptrūkstas papīrs tabakai), tādēļ īpaši nepārdzīvoju pašreiz notiekošo. Galu, galā ir tāda vieda paruna - muļķiem vieglāka dzīve. Latvieši pēdējos gados sāka atļauties aizvien vairāk vaļību savos izteicienos un grāmatas reiz pa reizei to atspoguļoja. Principā, lai pilnīgi droši varētu panākt neierobežotu cilvēku mīlestību pret valsti ala "mēs tev iemācīsīm mīlēt Raini" stilā pirmais, kas būtu jāpanāk ir aizliegums literatūras stundām skolā, jo redz tādējādi taču varētu ietaupīt kaudzi līdzekļus, gan izglītības sistēmā, gan arī uz likumdošanas aktu izdošanu papīrā. Par oficiālo valsts valodu turpmāk vajadzētu noteikt latviešu pidžinu (ja domājat, ka vēl neeksistē apskatieties e-vidi). Katram ir tiesības rakstīt, kā grib tikai jāievēro daži galvenie noteikumi:
1. Tev vienmēr būs slavināt Latvijas valdību un Saeimu;
2. Tev vienmēr būs ievērot viņu rīkojumus, lai arī cik viņi nešķistu absurdi
3. Tev vienmēr būs apzināties, ka nav pareizākas valsts par Latviju un noteikti visurcitur ir sliktāk.

Pēc visa spriežot negaidītu atsuacību šī lēmuma realizācijai Ministru kabinets un Saeima ir sagaidījuši no rakstniekiem un izdevējiem. Jau ceturdien 18. decembrī viņi rīkos draudzīgu akciju pie Saeimas ēkas - grāmatu kraušanu sārtos un iespējamu to dedzināšanu.
Man tā padomājot pilnīgi ienāca atmiņā dažs notikums iz vēstures anālēm - 1933. gada nacistu akcija Berlīnē, kur tika dedzinātas visas režīmam naidīgās grāmatas. Nu re latvieši neaprobežojas ar tādiem sīkumiem - dedzināsim visu turklāt ar valdības atbalstu.

Ar cieņu,
Konstruktīvi destruktīvās
Rakstnieku biedrības lielbiedrs
Jefistāfijs Spalva

6 komentāri:

Henriks Norvēģijā: teica...

Mjā, mums tas grāmatu tirgus jau tā ir mazs, vēl papildus nebūt ne visi lasa. Tagad es vispār nespēju aptvert, kurš grāmatas pirks vispār :/

Aleksis teica...

Confused here. Esmu darbā un lasīju pavirši, moš tāpēc.
BTW, no 5% uz 21% nozīmē to, ka par katru latu nāks klāt 15 sant. Eh?! Tā pat nav puse no tā, ko jāmaksā, ja slinkums divas pieturas noiet kājām. Tie ir +3Ls par 20Ls grāmatu.
Tas nenegatīvi ietekmē inflācijas procentu, kas nav baigi forši, bet tas neizraisīs analfabētismu.
Neesmu drošs par visām grāmatvedības niansēm sakarā ar nodokļiem, bet nedomāju, ka žurnālisti uz līdzenas vietas badā mirs.
Un kaut kādā brīdī Godmanis bubināja par 10%. Pārdomāja mūsu kalpi... emm, elite?
Var jau būt, ka pie vainas gluži vienkārši ir mana attieksme - man nospļauties. Kurš tad šitos ievēlēja?! Tauta. Žurnālisti arī ir tauta (ar lielāku politisko ietekmi). Es neesmu tauta un lepojos.
Hā!

Modrais Modris teica...

Precizējumi - prese saglabāja tiesības uz 10% nodokli.

Tas neattiecas uz grāmatām. Grāmatām attiecīgi 16% klāt. Un tas ir tikai vairumtirdzniecības cenai - veikals pierēķinās vēl klāt.

Piebilde par analfabētismu ir ja ne gluži vietā, tad noteikti diskutējama - valdība varēja rosināt vismaz grāmatu klasifikācijas ieviešanu. Ķipa mācību grāmatām 10% bet fiction 21%. Ah pareizi, aizmirsu kāpēc viņi to nedarīja - tāpēc ka lohi.

Henriks Norvēģijā: teica...

Man nu pat paziņoja, ka ir pareizrakstības kļūdas:
- atsuacīgs
- piektdiena ir nepareizi uzrakstīta.

Pārbaudi tekstu vēl reiz, pirms ievieto.

Aleksis teica...

Runājot par mācību grāmatām...
Šitais uzcenojums tā pa īsto ietekmēs tikai mazturīgos, kas kontekstā ar izglītības inflāciju ir laba lieta.
Protams, tas nav mans viedoklis, bet gan piemērs linčojama līdzpilsoņa uzskatu sistēmas atspoguļojumam.

Salamontius teica...

Kā sacīt jasaka, izglītība nemirs līdz nebeigsies internets. Be strong brothers