trešdiena, 2008. gada 17. decembris

Slinkums un aizspriedumi

Bil, Vai nu jau Tev nepietiks rīt?


Iepirkumu anāl-līķītis
Modrais Modris


Vēlējos īsumā aplūkot instukcijpaklausīgo pamuļķu (lasīt - ierēdņu) darbības motīvus un loģiku, uzskicējot nelielu ilustrāciju par izdevumu optimizāciju. Stāsts būtībā ir par to - kā nakamajā gadā neatlaist vismaz trīs policistus.

Visiem ir zināms ka tuvojas gada beigas - līdz ar to arī budžeta iestādes jau agrā novembrī uzsāka savu nākamā gada izdevumu plānošanu, organizējot visādu knibuļu, grabuļu iepirkumus. Pētot valsts grabuļu iepirkumu, mani kārtējo reizi apbēdina dogmatiskā turēšanās pie stabilām vērtībām - Microsoft programmatūras.

Piemēram, Tieslietu Ministrija nākamgad Microsoft produkcijai gatavojas izlietot aptuveni deviņpadsmit tūkstošus latu (19461.85 Ls). Iespējams līdz kapa malai apbrīnošu ierēdniecības nespēju loģiski aptvert kas ir vārdu salikums - līdzekļu ekonomija. Kas vēl mīlīgāk - ierēdniecību raksturo ne tikai garīga impotence iepriekšminetajā jautājumā, bet arī augstprātība un dogmatisms, ko raksturoja kāds ierēdniecībai tuvu stāvošs Tobeles.lv aģents: "ierēniecība nav gatava pāriet uz atvērta koda programmatūru (lasīt - bezmaksas aut.,piez.), jo tas prasītu pārāk lielu piepūli."

Vienīgais labais piemērs šajā šķērdēšanas orģiju nobeigumā ir Labklājības ministrija, kas ir uzsākusi pilotprojektu bezmaksas programmatūras ieviešanā. Par ko arī viņiem - Nedēļas cepums.

Laikā, kad ekonomiskie apstākļi spiedīs deklasētos elementus iziet ielās, izvarojot un laupot nevarīgas deviņdesmitgadnieces, šie deviņpadmist ar pusi tūkstošu latu būtu lieti noderējuši trīs policistu algošanai.

8 komentāri:

Aleksis teica...

EU, starp citu, .odt (atvērtā koda faila formāts) ir standarts.
Tā piemēram, Europass (pass, nevis ass) CV veidlapa tiek piedāvāta gan .doc, gan .odt formātos, bet, atbalstot Modra uzstādījumu par aprobežotību, Europass Latvijas mājas lapā attiecīgo veidlapu piedāvā tikai .doc formātā, itin kā atbalstot monopolu.
Jā, tā es teicu - valsts iekšienē ATBALSTA ĀRVALSTU MONOPOLU.

Aleksis teica...

EU = ES = Eiropas Savienība, nevis izsauksmes līdzeklis.

Jezups Dropings teica...

tiesa.
nemaz nebija smiekligi, bet tiesa.

gada cepums tam, kursh piespiedis visas minitrijas uc pariet uz atverto kodu.

musu sencim uznjemuma dators ir aprokots ar ubuntu laikam

Fidels teica...

... starpcitu LR iestādes ir bezjēgā saslēgušas līgumus ar gigantu Microsoft jau pirms gadiem (ar, ja nemaldos Kalvīša valdības svētību) un tagad līguma laušana izmaksātu vismaz reizes 2 dārgāk nekā turpināt vēl tos pāris gadus pavergot.

Henriks Norvēģijā: teica...

Skumji, bet fakts - tā taupīšana īstenībā ir tikai izkārtne. Jā, daudzus atlaidīs, jā šķietami prēmijas nedos, bet sistēmā neko mainīt neviens netaisās. Tā pat darba laika pirmās četras stundas tiks pavadītas dzerot kafiju un pārrunājot to, kas tika darīts iepriekšējā vakarā pēc darba... un te jau darba laika beigas klāt!

olga teica...

nav visās valsts iestādēs tik traki, taču tas atkarīgs no IT daļas vadītājiem. piemēram, VSAA lieto openofisu, un par to nesen stāstīja vienā vietējā pasākumā (http://lata.org.lv/?page_id=54)

Modrais Modris teica...

Tādā gadījumā VSAA arī mazs virtuāli-imaginārs cepums: o

Henriks Norvēģijā: teica...

Interesanta lapa... jāpapēta tuvāk. Paldies, Olga!