otrdiena, 2008. gada 30. decembris

Krievijā bez pārmaiņām

Jeb traģikomēdija bez komēdijas

Ārišķīgo lietu speciālists
Modrais Modris


Tuvojoties gada beigām pieaug konstatēto vajāšanas māniju gadījumu skaits jeb sev vien zināmu iemeslu dēļ dažādiem cilvēkiem rodas vēlme atskatīties "atpakaļ". Personiskais stalkers ir piemeklējis arī raksta autoru, kurš vēlējās veikt atskatu uz mazvērtības kompleksu mocītās kaimiņvalsts pēdējo gadu. Lai kaut nedaudz ieskicētu Krievijas politisko šarmu autors mēģinās paraudzīties caur 2008.gada notikumu prizmu.

Visa gada garumā kaimiņu lācēns uzvedās kā jau riktīgam lācēnam pienākas. Attiecīgi, gads sākas ar Miervalža Ceļinieka* neoficiālu izteicienu adresētu Georgam Wilim Krūmiņam kas pauda bažas, ka "Ukraina vispār nav valsts" un tās teriotoriālā inegritāte var tikt apšaubīta gadījumā, ja Ukraina pievienosies NATO. Kā rādās Miervaldis nebūt nebija kļuvis mierīgāks, iesēžoties premjerministra krēslā. Gadam turpinoties arī jaunā prezidenta Lācēna Mišas dūša auga augumā līdz nobrieda pie maza kariņa Džordža Sorosa vasaļvalstī** Olimpimpisko spēļu priekšvakarā.

Krievija - tipiskā. Septembra sākumā krītoties naftas cenai un iezīmējoties lielajam tautsaimniecības lejup-šlūcienam, kā jau pieņemts kaimiņzemē spēkā pieņēmās panika, sals un radikāļi. No masu psiholoģijas viedokļa dažkārt ir apbrīnojama krievu aizraušanās ar slepkavnieciskām vai gluži pretēji - suicīdām idejām Piemēram, nesenajā publiskajā aptaujā, kurā aptaujas rīkotāji mēģināja noskaidrot Krievijas iedzīvotājiem tīkamāko vēsturisko figūru - Staļins iekļuva godpilnajā trešajā vietā.

Atšķirībā no Latvijas, kur antisemītisms pastāv tikai slēptā veidā un vidējais latvietis burkšķ, ka ikviens bagāts cilvēks visticamāk ir žīdmasons, Krīevijā visas tautfobijas ir bezgala atklātas un neierobežotas - kā jau tas demokrātiskā valstī pieklājas.
Līdz detaļai Krievijas tiesīb-iekšorgānu siloģisko spriestspēju un kafksiko sajūtu, kāda rodas raugoties kaimiņzemes ziņas, raksturo decembra sākuma notikumi - rasistiski uzbrukumi aziātu izcelsmes Krievijas iedzīvotājiem. Uzbrukumu rezultātā vienam no diviem jauniešiem nacionālradikāļi nogrieza galvu, pamatojot to kā atriebību izvarošanai, ko iepriekš bija veicis kāds Tadžikistānas pilsonis. Lieki minēt, ka jauniešiem ar šo izvarošanu nebija nekāda sakara. Lai arī izmeklēšana nav beigusies, tomēr lēnām sāk izīmēties lietas aprises. Izmeklēšanas laikā izmeklētājiem jau ir radušās šaubas vai šāds nacionālradikāļu grupējums vispār pastāv. Turklāt, prokuratūra kā iespējamo nozieguma motīvu aplūko - "parasta laupīšana".

.. bet kāda gan ir nozīme iekšlietām, ja aizvien "mātuškai" ir tik daudz ārējo ienaidnieku. Krievijā kā jau Krievijā - bez pārmaiņām.
_____________________
* Vārda izcelsme meklējama šeit
** Reference uz vārdu līdzību (Georgia vs Georg)

2 komentāri:

Henriks Norvēģijā: teica...

Tas gan ir traģikomiski, ka lielākā daļa aktīvo neonaciķu atrodas Krievijā :)

Jezups Dropings teica...

jā, krievijas radikālās kustības ir īpaši bagātas tradīcijām. viņiem pie varas tagad ir lielā minoritāte hehe

PALDIES PAR RAKSTU!!!