ceturtdiena, 2008. gada 4. decembris

Parādu matemātika 2

Vai vajadzēja glābt Parex'u? (turpinājums)


Vice-Spekulants
Modrais Modris


Latvijas pārvalde nebūtu Latvijas valsts pārvalde, ja tās veiktās darbības pagātnē neatstātu dziļi sāpīgas sekas mūsdienās tikai ar to mazo piebildi - veiktās darbības nemaz nav tik senas. Runa, protams, atkal būs par Parex'u.

Situācija ārkārtīgi atgādina mēģinājumus pieliet cauru spaini, jo, pirmkārt, valsts ir uzņēmusies svešas parādsaistības, otrkārt, naudas aizplūšana no bankas turpinās. Kā liecina Neatkarīgajā rīta avīzē publicētā informācija - no Parex bankas pēdējo 17 dienu laikā ir aizplūduši 260 miljoni latu. Tas, protams, ir, neņemot vērā faktu, ka valdība šajā projektiņā burtiski iegāza 200 miljonus latu. Divi simti miljoni latu, kas nu ir "ierakstāmi skurstenī". Projekta kopējā bilance: mīnuss 60 miljoni. Maksātājs: iedzīvotāji.

Īsam kopsavilkumam: izskatās ka ielāpi arī turpmāk būs mazāki par caurumiem. Tāpēc starptautiskās aģentūras Fitch Ratings aplēses par aizdevumu nepieciešamību 13 miljardu apmērā varbūt nemaz nav tik nereālas.

6 komentāri:

Jezups Dropings teica...

6 stundu laikā trīs neslikti raksti - tas ir pavisam cits stāsts par Trobeli.

Biežāk taisam tās sapulces, ierosinu izveidot stūrī sadaļu "kauna stabs", kurā liksim visus mazrakstītājus!

Modrais Modris teica...

Par kauna stabu - pilnībā piekrītu :D

Henriks Norvēģijā: teica...

Vai tik nebija jau runa par 15 miliardiem?! Mans prāts pat nespēj aptvert kur to naudu var iegāzt. Ja tas viss domāts, lai izvilktu līkroču vadītu banku no bankrota, tad es apsveicu šos izcilos mahinatorus.

Es drīz pēc tam grāmatnīcās vēlētos redzēt pamācības/auto biogrāfijas "Kā vadīt biznesu smeļoties no valsts kases" vai arī "Mana personīgā nodokļu maksātāju nauda".

Jezups Dropings teica...

Indriķ, viņiem jau tā nauda nespīd, stulbākais ir tas, ka viss tas lielais piķis aizies trubā šā kā tā... neviens negūs no tā labumu, tādu tīri finansiālu. vienkārši mēģinot sasliet brūkošu būvi viņi iepirks (palienēs) nenormālos apjomos naudu, ar kuru aizbāzt visus cauros stūrus, jeb izsakoties ekonomistu žargonā, paklās apakšā likviditātes spilvenu, lai lejupejošajā virpuļspirāles kritiens un piezemēšanās būtu mīkstināta. varbūt nav vērts, varbūt ir, to mēs uzzināsim pēc desmit gadiem, kad visas šīs darbības varēsim apskatīt no daudzmaz rezervētas distances, jo ekonomika ir tik šķidra zinātne, ka prognozes piepildās reti.

Henriks Norvēģijā: teica...

Nekas nenotiek aiz nekā darīt. Aiz visām izdarībām maskējušās sēž interešu grupas, kurām radusies situācija ir izdevīga, un tieši tāpēc šāda situācija tika radīta. Es jau arī saku, ka nauda aizies kādam makā, tas, ka tas nebūz Parex maks - tas jau bērnam ir skaidrs.

Tomēr neizslēgsim iespēju, ka lēmējiem viss ir sagājis pa fāzēm un viņi grib visu labot un uzlabot iedzīvotāju labklājību. Pie šī paša es gribētu piebilst - es neticu, ka fejas eksistē.

Henriks Norvēģijā: teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.