otrdiena, 2009. gada 10. marts

Remīža maiņa

Vecākais anāl-līķītis
Modrais Modris


Kā liecina britu zinātnieku pētījums - saskaitāmo summa nemainās līdzīgi kā nemainās arī vārda nozīme, saliekot tā burtus dažādā secībā*. Ar šo novērojumu aistu pētījumu centrs "Trīs absolūtās patiesības" piedāvā iknedēļas aptaujas apskatu.
Aptaujā kopumā piedalījās veseli 19, garā veseli Trobeles.lv lasītāji. Iepriekšējās nedēļas ietvaros 3AP Ltd centās rast atbildi uz jautājumu: "Vai Jūs apmierina situācija, kad Latvijā ir divvaldība?" Aptaujas rezultāti redzami attēlā:



Atšķirībā no iepriekš veiktajām aptaujām, šajā aptaujā uzņēmums 3AP Ltd palielināja pareizo atbilžu skaitu. Tomēr pat sniedzot divas palīdzīgas rokas [2/3 - "Jā/Nē"] respondentiem, tie paspēja kļūdīties divas reizes vairāk. Krīzes raisītais kolektīvais sinapses plīsums nozīmīgi ir ietekmējis respondentu spriestspēju, jo aptaujas rezultāti pārsniedz varbūtības teorijas pieļaujamās robežas - 63% atbildēja nepareizi. Būtībā atliek secināt, ka respondenti ļaunprātīgi būs izvēlējušies nepareizo atbildi.



Tomēr aptaujas rezultātiem var rast arī citu skaidrojumu - filsosofiskās pasaules redzējuma atšķirības rietumu un austrumu kultūrās. Apzināti izvairoties no atbilžu variantiem jā/nē un uzdodot pretjautājumu, latvieši iespējams cenšas visai pasaulei paziņot par savu unikalitāti. Iespējams, ka šādi rezultāti liecina par latviešu atteikšanos no rietumu dihotomā pasaules skatījuma, zināmā mērā pieslienoties Āzijas pasaules redzējumam, kurā no kategorizācijas skatu punkta, piemēram, var pastāvēt: "balts kaķis un kaķis, kurš dzer siltu pienu".
Lai pārbaudītu iepriekš izvirzīto hipotēzi par izmaiņām latviešu dzīves skatījumā, 3AP piedāvā nākamās nedēļas aptaujas jautājumu: Vai krīze Jums ir devusi ko pozitīvu?
_____________________________
Raksta nosaukumā nav pieļauta kļūda [red.piebilde]

3 komentāri:

Henriks Norvēģijā: teica...

Jā, mēs esam vareni! Vereni arī galvu smiltīs slēpjam :)

Jezups Dropings teica...

par āziju tu vareni iegriezi :)

Salamontius teica...

Pēdējais jautājums patiesi, skatoties pagātnē ir mazliet divdimensiāls un nemoderns patreizējiem pasaules uzstādījumiem. Uzskatu, ka turpmākajās aptaujās ir vērts ieviest arī trešo un ceturto dimensiju, lai es varētu izpaust savu radošo garu.