otrdiena, 2009. gada 31. marts

Back to the basics*

Ierēdņulogs
Modrais Modris


Noslēgusies analītiskā uzņēmuma Tīrs abzolūtas patiesības [turpmāk tekstā 3AP] rīkotā iknedēļas aptauja. Aptaujā piedalījās veseli 25, garā un miesā veseli blogosfēras dīkdieņi, mēģinot atbildēt uz jautājumu: "Vai, Jūsuprāt, valsts aparāts var ietekmēt notiekošos procesus?" Aptaujas rezultāti redzami attēlā:

Kā liecina aptaujas dati - 84% iedzīvotāju nav izpratuši jautājuma būtību. Šīs aptaujss mērķis bija pārbaudīt esošo vēlētāju zināšanas par demokrātiskas iekārtas uzbūvi, nevis mēģinājums izzināt katra vēlētāja nievājošo attieksmi pret birokrātisko aparātu ar dažādiem atbilžu variantiem: "protams, ka viņi ietekmē ... un tikai uz sliktu", "ietekmēt ietekmē savu naudas maku" [un līdzīgās atbildes]. Uzņēmums 3AP apsveic visus tos aptaujas dalībniekus [16%], kas uz aptaujas jautājumu atbildēja noliedzoši.
Attiecīgi 3AP atgādina, ka vienīgā demokrātiskā sistēmas sastāvdaļa, kura spēj ietekmēt ir informēts vēlētāju kopums un no tā izrietošā suverēnā vara, kas ar vēlēšanu palīdzību var tikt deleģēta tautas interešu pārstāvjiem.
Teorija vēsta - ne velti izpildvara tiek saukta par izpildvaru, jo tās virsuzdevums ir izpildīt tai uzliktos uzdevumus, nevis kaut ko ietekmēt.
Demokrātiskās sistēmas pamatatziņu nepārzināšana raisa tālāku iedzīvotāju neizpratni par savas atbildības nozīmību visas sabiedrības priekšā.

Ar to jāsaprot, ka caur gadiem polit-bāleliņu konstruētās shēmas nav šo "priekšstāvju" ietekmes apliecinājums, bet gan sabiedrības politimpotences*** tiešs pierādījums. Iedzīvotāju neticība politiskajai elitei, kā arī to vadītajai ierēdniecībai patiesībā raksturo paša vēlētāja politisko bezspēcību, kā arī polit-kūtrumu. Plašāk šīs fenomens ir pazīstams kā "Baltijas bāreņu sindroms" jeb BBS.

Nav iemesla kāpec gan labais nevarētu triumfēt tikpat bieži kā ļaunais. Triumfa pamatā ir organizētība. Ja nu gadījumā pastāv tāda lieta kā eņģeļi, tad es ceru, ka tie ir tikpat organizēti kā mafija.
[K.Vonnegūts]
Noslēgumā SIA 3AP piedāvā nākamās nedēļas jautājumu: Kā krīze ietekmē Jūsu paradumus?
_______________________________
* Mugura uz pamatiem [tulk., angļ.val.]
**Karikatūra iegūta šeit
***Termins politimpotence ir oficiāli apstiprināts Valsts Terminoloģijas komisijā

1 komentārs:

Lasītājs teica...

Ja nevarētu ietekmēt, nebūtu vērts vēlēt.
How about that?
Turklāt "jūsuprāt" automātiski izslēdz pareizās atbildes iespējamību.
Mana atbilde bija "jā" un es pie tās pieturos.